whisky sour

Whisky single malt to doskonała baza do koktajli z charakterem, na przykład whisky sour. Wiele osób powie, że tak dobrej whisky szkoda do drinków… Ale ja mam swoje zdanie.

Jakiś czas temu przedstawiłem Wam kilka informacji o whisky. Wspomniałem wtedy, że rozkoszowanie się szkocką solo, bez towarzystwa coli czy innych dodatków, to dla mnie nowość. Dopiero, gdy spróbowałem naprawdę wysokiej jakości trunków, przekonałem się do whisky samej w sobie. Wcześniej piłem głównie drinki na bazie popularnych blendów.

whisky sour

 

whisky sour

 

Whisky mieszane, tzw. blendy, to zdaniem części mężczyzn produkt odpowiedni tylko do drinków. Niezbyt wyrazisty smak popularnych produktów faktycznie pozwala je łatwo łączyć z innymi napojami. Czy jednak single malty nie mogą być dodatkiem do drinków? Zdaniem niektórych to profanacja.

Mam prosty kontrargument: dobre składniki = dobry koktajl. Jeśli lubisz koktajle – a chyba każdy lubi – to nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyć je na bazie dobrej whisky. Dzięki temu będą po prostu bardziej wykwintne.

whisky sour

 

whisky sour

 

Moim ulubionym koktajlem jest absolutny klasyk – whisky sour. Przygotowuję go w taki sposób, że szlachetny smak 12-letniego single malta Singleton jest jak najbardziej wyczuwalny.

Whisky sour polecam nie tylko mężczyznom, bo panie też docenią tę kompozycję. Ostry dla niektórych smak szkockiej jest zmiękczony innymi składnikami.

whisky sour

 

whisky sour

 

Oto składniki potrzebne do przygotowania whisky sour:

  1. 40ml whisky. Ja użyłem 12-letniego Singletona
  2. 20 ml syropu cukrowego
  3. Pół cytryny
  4. Plasterek pomarańczy
  5. Bitter Angostura
  6. Jedno białko jaja
  7. Kostki lodu

whisky sour

 

whisky sour

 

Potrzebujesz także miarki do drinków i shakera.

Jak przygotować whisky sour:

  1. Na początku oddziel żółtko od jaja i przygotuj syrop cukrowy. Dodaj jedną szklankę wody do garnka i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj szklankę cukru i poczekaj na ponowne zagotowanie, cały czas mieszając. Po zagotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do shakera wlej 40ml whisky, 20ml syropu cukrowego, wciśnij cytrynę, wlej białko jaja i dodaj kilka kropel bittera Angostura.
  3. Dodaj jedną kostkę lodu do shakera i mocno wstrząśnij. Kostka lodu pozwoli lepiej wymieszać składniki i ubić pianę.
  4. W szklance przygotuj kilka kostek lodu. Wlej zawartość shakera do szklanki.
  5. Udekoruj drink plasterkiem pomarańczy.

whisky sour

 

whisky sour

 

W zależności od preferowanego smaku możesz zmieniać ilość składników. Moim zdaniem jednak przepis zawiera złotą proporcję. Smak i aromat 12-letniej whisky jest wyraźny, ale nie nazbyt mocny.

 

A Ty lubisz whisky sour? A może wolisz inny koktajl z whisky? Daj znać w komentarzu! Na zdrowie i pamiętaj, by pić odpowiedzialnie.

 

Wpis powstał we współpracy z marką Singleton